ПГТ„НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ“ Е ЕДИНСТВЕНОТО УЧИЛИЩЕ В ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ, КОЕТО МОН КЛАСИРА ЗА УЧАСТИЕ В МОДУЛ 2 ОТ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИЗУЧАВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ“ И ИМАШЕ   ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЗАВЕДЕ СВОИ УЧЕНИЦИ НАЛЕТЕН ЛАГЕР В НВУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“, гр. ВЕЛИКО  ТЪРНОВО /СНИМКИ/.


 В периода 08.07 – 14.07.2024г. ученици от ПГТ „Никола Й. Вапцаров“, заедно с техния преподавател по история –Добринка Теничева, взеха участие в модул 2 на съвместната Национална програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната, която има за цел изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия. Модулът, който е на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на българската армия и споделяне на добри практики“ беше реализиран от НВУ „Васил Левски“ гр. Велико Търново, където учениците и техният ръководител прекараха една незабравима седмица.



Обучението включваше целодневни занятия по военната топография, строева, тактическа, лидерска и огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата и запознаване с уставите на военна служба.



Тийнейджърите ставаха преди 6 часа сутринта, имаха задължителна физзарядка, след което обличаха камуфлажните униформи и се строяваха на плаца, за да участват в ритуала по издигане на българското знаме под съпровода на националния химн. След занятията, които бяха и теоретични, и практически, денят им завършваше отново на плаца, където те, заедно с курсантите, присъстваха и на ритуала по сваляне на знамето на България.

Учениците показаха изключителна дисциплина и сериозно отношение към обучението си в университета, което се доказа и от техните постижения в проведените състезателни игри, в които участваха общо 7 отбора на училища от цялата страна. Отборът на ПГТ „Никола Й. Вапцаров“ беше единственият, който спечели две грамоти:

🏆 Първо място в състезанието по Военна топография и

🏆Трето място в състезанието по Лидерска подготовка.

В състезанията участваха:

·       Жива Стоичкова – IX „Б“ клас

·       Николай Кирилов – IX „Б“ клас                           

·       Леонардо Асенов – IX „Б“ клас

·       Деница Иванова – IX „Б“ клас

·       Денис Стоянов – IX „Б“ клас

·       Деница Василиева – X „А“ клас

·       Васил Пухов – VIII „А“ клас

·       Лоренцо Бориславов – VIII „А“ клас

·       Мартин Тодоров – VIII „А“ клас

·       Добринка Теничева – ръководител на групата.


 


Всички възпитаници на ПГТ „Никола Й. Вапцаров“ останаха много впечатлени от реда в университета, от войнското ежедневие и ежедневието на курсантите и много бързо свикваха с войсковия начин на живот. Затова и дните на обучението минаха така неусетно.



 Специални благодарности отправяме към подполковник Стефан Маринов – началник на център „Професионално и продължаващо обучение“ в НВУ, за прекрасната организация на обучението и за неговото внимателно отношение към учениците. Също така на командира на нашите ученици курсант-старши сержант Ивана Гиздова , която за толкова кратко време, успя да превърне ученическата група в ефективно и победоносно воинско отделение. Раздялата с нея беше трудна, но остава надеждата за нови срещи.





В края на обучението си всички ученици получиха сертификати за участието си в програмата.









Коментари

Популярни публикации